“VOLEM QUE L’APLEC DURI UNA SETMANA”


L’Aplec del Caragol és la festa gastronòmica més important de la ciutat de Lleida, que tanca un maig festiu a la capital del Segrià

Durant l’últim cap de setmana de maig, més de 13.000 penyistes han gaudit de la gastronomia i cultura que ofereix aquesta festa. En aquesta XXXVIII edició celebrada als Camps Elisis, els lleidatans s’han reunit per degustar el plat més simbòlic de la festa i, sobretot, de la ciutat: els caragols. La tradició impregna la ciutat de xauxa i xerinola.





Aquest esdeveniment d’alta categoria porta celebrant-se a la ciutat de Lleida des de l’any 1980. El 2002, va ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya i l’any 2004, Festa d’interès Turístic Nacional.

Com hem dit, la història prové de l’any 1980, quan unes 300 persones (aproximadament 12 penyes) es van reunir als Camps Elisis per celebrar un Aplec improvisat i informal, que no tenia cap infraestructura. La primera festivitat de l’Aplec del Caragol va obtenir 4.000 visitants, que van comptar amb l’autorització de l’Ajuntament per a la celebració, la qual avui dia és una gran festivitat. L’any següent va ser quan es va crear una petita organització, la qual va aconseguir que la segona edició de l’Aplec tingués una petita rua i una certa organització.

Tres van ser les idees que van ser clau pel naixement de l’Aplec: la proposta de José Luis González, regidor de UCD, de fer una caragolada conjunta al barri de Cappont; seguidament, l’organització per part de l’Ajuntament de Lleida, d’un concurs gastronòmic, encomanat a l’hostaler Antonio Costa Sumell i, per últim, la notificació de Manolo Calpe, mitjançant l’Ajuntament, qui va tenir la intenció de fer un dinar col·lectiu amb vistes al riu Segre. Finalment, va ser l’opció de Manolo Calpe l’escollida, qui va crear la primera penya de l’Aplec anomenada “L’Ordre del Caragol”.
A més a més, com a petit homenatge a l’Aplec, el 1981 va néixer l’Aplequet o Aplec de Tardor, que va reunir a l’octubre més de 60 grups i 3.000 participants que van rendir commemoració a l’inici de l’Aplec. D'aquesta manera, al llarg dels anys, aquesta festa ha anat esdevenint cada vegada més important fins a aconseguir la gran xifra a la qual s’ha sotmès aquests últims anys.

___________________

Aquesta festivitat tan popular per les terres de ponent, ha atret més de 210.000 persones que han degustat 12 tones de caragols. D’aquesta manera, 13.000 penyistes s’han reunit en cent penyes diferents, les quals han ofert els seus plats gastronòmics de la manera més peculiar. Ferran Perdrix, vicepresident de la FECOLL (entitat que aglutina les penyes participants de l’Aplec del Caragol), afirma que “el tret característic d’aquesta celebració és poder menjar caragols elaborats de diferent manera, ja que cada penya els ofereix d’una manera especial i singular”.
L’esdeveniment, també ha obert les portes a 200.000 visitants que volien viure i participar en l’experiència. Per tal d’assistir, els forasters podien comprar el pack del visitant pel preu de 18’50€, el qual asseguren que s’amortitza totalment. “Nosaltres és el primer any que venim i hem gaudit cada dia de la festa”, assegura Marc Dalmau, visitant de la província de Tarragona, qui també afegeix “tant de bo l’Aplec durés una setmana”.

___________________

L’Aplec ha ofert un gran ventall d’activitats que engloba la setmana d’aquesta nova edició, en la qual destaca per primera vegada la Trotacaragol, en què els dirigents de la FECOLL han organitzat una carrera solidària en benefici d’"Oxfam Intermón". L’objectiu és fer un circuit de 17km que, vist des del cel, té la forma d’un caragol. A aquesta activitat, celebrada el 27 de maig, se li va sumar la festa pre-Aplec que va consistir en un sopar popular amb caragols i diferents actuacions durant la nit.


No obstant això, la festa no es va concentrar en el cap de setmana, sinó que va servir d'excusa per celebrar al llarg de la setmana un conjunt d'activitats a la ciutat. Així doncs, destaquem dilluns 20, dia que va marcar el camí per començar l’Aplec, va destacar pel pregó oficial a càrrec d’en Gregori Canalies, exdirector de l’escola d’hoteleria i turisme de Lleida. Dimarts, es va inaugurar per primera vegada a Lleida, una obra de teatre a càrrec de l’agrupació AEM Belles Arts Teatre. Dijous no va faltar la festa carrinclona de la mà d’en Xavi Boira, lo Machinet i molts altres celebrat s a l’amfiteatre dels Camps Elisis.

Després de viure l’escalfament de l’Aplec, un cop arribat el cap de setmana, es va donar pas a les activitats més importants que van englobar l’edició d’enguany. Destaca el divendres, que va arrencar amb el Caragolasso, tradició que per segon any inaugura l’Aplec, de la mà dels autors de “Lo diccionari Lleidatà”, i conduït pel senyor Postu, que va fer d'aquesta, una inauguració en imitació del típic xupinazo dels Sant Fermins. Més tard, es va amenitzar la festa amb grups com Er Taqueta o Segonamà, i no va faltar la música proporcionada per les diverses penyes.

Seguint amb la programació, dissabte es va celebrar el concurs d’allioli fet a mà, el vermut torero i cates de cervesa Sant Miquel, entre altres activitats. L’últim dia, es va celebrar un any més, l’emblemàtica rua de les diverses penyes, pels principals punts de la ciutat; juntament amb l’últim dinar entre les penyes de l’Aplec. Per finalitzar, va haver-hi una actuació de la mà de diverses xarangues per fer més distesa la recollida de les penyes.

___________________

Tota aquesta tradició que carrega a sobre, com també tota l’organització que necessita per la seva celebració, sosté un clar objectiu: realçar un dels plats típics de la terra i del país, els caragols. Aquests gasteròpodes són tot un símbol ancestral de la cuina tradicional de Lleida, que els lleidatans han fet esdevenir en absolut protagonista de la taula lleidatana. La seva importància recau en l’alta presència del caragol en les terres de ponent de Catalunya, gràcies al clima, l’abundant vegetació i l’ecosistema tan rural que regna en aquesta regió. Tot i la seva popularitat durant tot l’any, el seu consum es dispara en plena primavera, sobretot durant els mesos d’abril i maig –d’aquí la data de la celebració–, que són els que més pluges deixen amb el seu pas.

Convé destacar que l’Aplec recull per aquests tres dies de celebració fins a 12 tones d’aquests animals, la procedència dels quals ve de la resta de la península, del nord d’Àfrica o de Sud-amèrica, entre altres. Tot un llarg camí per acabar en plats de centenars de visitants que venen a Lleida per degustar l’ingredient principal de l’Aplec de diverses formes. Com diu Pèrdrix “aquí el caragol es cuina de moltes formes: a la gormanda, a la cassola, amb tomàquet, amb picant, acompanyat d’embotits”, però posa èmfasi en afirmar que la millor recepta és a la llauna, en una planxa plana amb nanses sobre les brases, ja que “representa el caràcter rural i la tradició de la terra àrida, tan presents a Lleida”. Per complementar i fer d’aquest àpat, com molt lleidatans asseguren, “una explosió de sabor”, cal sucar-los a la vinagreta o a l’allioli –una salsa feta a mà amb el morter amb oli i all– abans de dur-los a la boca.


D’altra banda, a part de les múltiples formes de presentar els caragols damunt la taula, es preparen altres plats típics de la zona com pa amb tomàquet i embotits, carns a la brasa o arròs, entre altres més.

Aquí no acaba tot, ja que com hem dit anteriorment, l’Aplec a més de ser una celebració gastronòmica que acull uns 13.000 penyistes, també destaca per ser una de les grans festes de Lleida amb un gran nombre de visitants. El seu pol d’atracció turístic, a més dels caragols, és l’ambient familiar i de festa que es genera cada any amb les revetlles; les exhibicions dels nostres castellers, els Marracos; les gimcanes preparades pels penyistes, i les actuacions de diversos grups carrinclons, altres bandes de versions i Dj’s, que acompanyen els balladors més eixerits fins a trenc d’alba.

Com veiem, un any més, l’Aplec no passa desapercebut per la capital del Segrià i fa que un cap de setmana de maig sigui inoblidable per tota la ciutat i els seus habitants. Poques vegades es pot veure una ciutat tan unida per la festa i, sobretot, per un plat tan apreciat com els caragols.

___________________

La suma d’activitats del cap de setmana i els caragols aconsegueixen crear un ambient de festivitat i de nació que banya tota la capital del Segrià. Els tres dies de l’Aplec proporcionen als lleidatans la possibilitat de mostrar el seu menjar simbòlic: els caragols i, sobretot, una manera de gaudir-los gastronòmicament. És per això que cada cop més forasters acudeixen a la celebració i, els ciutadans de Lleida consideren que és “una festivitat que hauria de durar tota la setmana”.

Text escrit per tots els components del bloc.

Comentaris

Entrades populars