Els tasts preferits dels lleidatans


El gràfic que veiem a continuació ha estat el resultat d’una enquesta realitzada a 150 lleidatans sobre la tipologia de restaurants més concurrents de la zona de Lleida. La seva explicació i interpretació les desgranarem a continuació.

Com es pot observar, actualment la ciutat acull a una gran varietat de restaurants. En la seva majoria destaquen restaurants de tipologia internacional, que han estat dividits segons el país del qual provenen. Així doncs, per començar, podem destacar els "Fast Food", que encara abastar moltes cuines internacionals i ser comuns, els instal·lats a Lleida són bastant relacionats amb l'ambient i tipologia americana, és a dir, les típiques cadenes de McDonald's, Burguer King, Wendy's, KFC, Pizza Hut, Domino's Pizza o Telepizza. Malgrat això, últimament també estan creixent molts establiments de kebab, que ofereixen dürums i altres productes que s'inclouen en els Fast Food.
Aquests llocs de menjar ràpid són els més freqüentats pels lleidatans/es, des dels més menuts fins als més adults, ja que com veiem, representa un 9,8 en aquesta gràfica, a causa de la gran rapidesa del servei, el bon sabor que tenen els productes i el fàcil accés que tenen, tant amb el teu propi cotxe, a peu, com amb repartiment a domicili.
Amb relació a aquesta dada, s'ha incorporat també la cuina americana amb un 7,5, ja que malgrat el Fast Food, també hi ha establiments on els clients poden degustar el menjar americà -com el Ribs o el Foster's Hollywood, on s'ofereixen costelles i diverses peces de carn de porc amb la típica salsa barbacoa i altres condiments- amb una preparació i guarniment més elaborat. Aquest detall fa que els plats pugin una mica de preu i per tant, no siguin tan habituals en les preferències dels habitants. 
Una altra de les cuines més populars a Lleida és la italiana, ja que ha recaptat un percentatge 9,5 (11% del total). Els residents han afegit que és una tipologia molt semblant a l'espanyola i, a més, els seus plats típics es basen en la pasta i la pizza -en diferents modalitats-, que són dos dels grans plats que agraden i satisfan a tothom. Cal tenir en compte que molts dels enquestats han afirmat que l'entorn de restaurants italians com La Tagliatella, La Sangiovesa, O'Sole Mio, entre d'altres, és molt acollidor i familiar, cosa que també contribueix al seu gran èxit.
Si anem descendint, amb un percentatge de 9 trobem la cuina japonesa i, en una posició més baixa, (8,5) la cuina xinesa. El cert és que una part dels enquestats o sabia la diferència entre aquestes dues cuines, només els més sibarites han explicat algunes de les seves diferències: l'arròs, un plat bàsic en ambdós països, s'utilitza de forma diferent, ja que els xinesos el barregen amb altres ingredients -sobretot amb el pollastre- i els japonesos el prenen blanc i al vapor. A més, els japonesos serveixen habitualment ingredients crus o poc cuinats, perquè no perdin el seu sabor natural. Les seves porcions de menjar són més saboroses i estètiques, però reduïdes que les xineses, ja que els últims tendeixen a servir fonts grans de menjar per compartir i barrejar els ingredients. Per tant, veiem com l'estètica gastronòmica juga una part important a l'hora d'escollir on menjar.
A continuació, apareix la cuina espanyola, la de la nostra terra, amb un percentatge de 8. Aquest apartat s'ha ampliat en 4 seccions diferents. Aquest matís ha estat perquè  Lleida, dins la seva tipologia per excel·lència, acull diversos restaurants gurmet, com Carballeira, Grevol o Gourmet Real, que segons els enquestats representen un 6%, per l'exquisidesa dels plats i els seus preus, que semblen més apropiats per esdeveniments importants. A més, també s'inclouen els restaurants de cuina mitjana, és a dir, els més comuns i estàndards, amb un 8,5. Amb relació a aquests, els enquestats han comentat que restaurants com Casa José, El Punt Estrella, La Huerta, Click Menú, entra d'altres, són zones amb molt d'ambient on poder assaborir els productes mediterranis qualsevol dia sense deixar-t'hi el sou. Per últim, també hem inclòs en aquest apartat els establiments de menjar per endur-se (amb un 5), perquè en la seva majoria fan referència a menjars precuinats com Nostrum, Cru i Cuit, La Bona Cuina, Can Ramón, entre d'altres. Els lleidatans/es -sobretot els estudiants- han confessat que aquests establiments són de gran ajuda per sortir del pas algun dia, és a dir, de suport algun cop que s'han deixat el dinar.
Seguint amb altres cuines internacionals, trobem en un percentatge més baix la cuina francesa amb un 6, i la cuina mexicana i argentina amb un 5 i 4, respectivament. Amb referència a aquestes dades, els enquestats atribueixen el poc èxit d'aquests restaurants a la seva poca promoció o la seva localització poc adequada per cridar l'atenció dels clients. Malgrat això, els productes gastronòmics que ofereixen, segons alguns lleidatans, no són de mala qualitat.
En conclusió, podem dir que actualment el més prioritari en les vides dels lleidatans -i suposem que en la de la majoria d'europeus- és el servei ràpid, ja que s'adapta a l'estressant ritme de vida que últimament ha impregnat les nostres vides. No obstant això, sempre hi ha algun buit de temps per sortir i gaudir tranquil·lament d'àpats de la terra o, com hem vist, canviar de sabors i tastar-ne alguns provinents d'Orient.

Text escrit per Ana López Sanz.














Comentaris

Entrades populars